News

Βιταμίνη C: Λάμψη και Προστασία στο Δέρμα

Βιταμίνη C: Λάμψη και Προστασία στο Δέρμα

Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ είναι μια εξαιρετική αντιοξειδωτική ουσία με πολλά οφέλη για την επιδερμίδα. Εδώ θα γνωρίσουμε καλύτερα τη βιταμίνη C, θα μάθουμε για την ιστορία και την προέλευσή της, θα δούμε τις εφαρμογές της στο skincare, τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις της, καθώς και πώς μπορεί να συνδυαστεί με άλλα δραστικά συστατικά.

 

Ι. Προέλευση και Ιστορική Σημασία της Βιταμίνης C

 

Η βιταμίνη C ένα μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που συναντάται στη φύση σε φρούτα και λαχανικά. Η επιστημονική εμπειρική της ονομασία «ασκορβικό οξύ» προέρχεται από το στερητικό α και τη λέξη σκορβούτο. Είναι δηλαδή η βιταμίνη που θεραπεύει και προλαμβάνει το σκορβούτο (ασθένεια που σχετίζεται με την έλλειψη της βιταμίνης C).

 

Τον 18o αιώνα ο Βρετανός ναυτικός Τζέιμς Λιντ διεξήγαγε πειράματα τα οποία έδειξαν πως τα εσπεριδοειδή πιθανώς έχουν την ιδιότητα να προλαμβάνουν το σκορβούτο μεταξύ των ναυτών. Χρόνια αργότερα, στις αρχές του 20ου αιώνα διευκρινίστηκε πλήρως η χημική δομή του ασκορβικού οξέος από τον βραβευμένο με Νόμπελ Άλμπερτ Σεντ-Γκιέργκι. Η έρευνά του έβαλε τα θεμέλια για να κατανοηθεί αργότερα πλήρως ο ρόλος της βιταμίνης C στην καλή υγεία.

 

ΙΙ. Εφαρμογές και Οφέλη της Βιταμίνης C στο Δέρμα

 

- Αντιοξειδωτική Προστασία: Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο το δέρμα από το οξειδωτικό στρες και την πρόωρη γήρανση. Αυτό επιτυγχάνεται ως εξής: το μόριο της βιταμίνης δίνει ηλεκτρόνια στις ελεύθερες ρίζες και έτσι τις εξουδετερώνει (οι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά αντιδραστικά μόρια ή άτομα με ασύζευκτο ηλεκτρόνιο στην εξωτερική τους στοιβάδα ηλεκτρονίων. Αυτό το ασύζευκτο ηλεκτρόνιο τις καθιστά χημικά ασταθείς, γεγονός που τις κάνει να αναζητούν το ηλεκτρόνιο που τους λείπει και να βλάπτουν άλλα μόρια «κλέβοντας» ηλεκτρόνια, προκαλώντας οξειδωτικό στρες και ενδεχομένως βλάπτοντας κύτταρα και ιστούς).


- Σύνθεση Κολλαγόνου: Η βιταμίνη C παίζει κρίσιμο ρόλο στις διαδικασίες παραγωγής κολλαγόνου· πρωτεΐνης που σχετίζεται με την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος. Συγκεκριμένα, το μόριο της βιταμίνης Cενεργοποιεί τα ένζυμα που συμμετέχουν στην παραγωγή του κολλαγόνου.


- Μείωση της Υπερμελάχρωσης: Η βιταμίνη C εμποδίζει τη δράση της τυροσινάσης (ενός ενζύμου που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μελαμίνης) και έτσι μειώνει τις καφέ κηλίδες και δίνει ομοιόμορφο χρωματικό τόνο στο δέρμα.


- Προστασία από τον Ήλιο: Η βιταμίνη C μειώνει τις βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Σε συνδυασμό με αντηλιακό μπορεί πραγματικά να προσφέρει προστασία από τον ήλιο και τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτόν, όπως είναι η φωτογήρανση.

     

    ΙΙΙ. Ενδείξεις και Αντενδείξεις της Βιταμίνης C

     

    Η βιταμίνη C μπορεί να ωφελήσει ένα ευρύ φάσμα ατόμων, σίγουρα όμως πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η ευαισθησία του δέρματος, αλλά και οι συνέργειες με άλλα συστατικά, όπως θα δούμε παρακάτω.

     

    - Όλοι οι τύποι δέρματος: Η βιταμίνη C είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος και μπορεί να ενσωματωθεί με διάφορους τρόπους σε μία ρουτίνα περιποίησης.


    - Ώριμο δέρμα: Για όσους θέλουν να καταπολεμήσουν τα σημάδια της γήρανσης, όπως είναι οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες, η βιταμίνη C αποτελεί ιδανική επιλογή. Οι αντιοξειδωτικές και φωτοπροστατευτικές της ιδιότητες, καθώς και η ικανότητά της να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, την καθιστούν ένα εξαιρετικό δραστικό για το ώριμο δέρμα. Η βιταμίνη C έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση. Όσο μεγαλώνει το άτομο, αυξάνεται η φλεγμονή στο σώμα, κάτι που δεν αφήνει ανεπηρέαστο ούτε το δέρμα. Συγκεκριμένα, λόγω της φλεγμονής διασπώνται τα μόρια του κολλαγόνου και της ελαστίνης και το δέρμα χάνει τον τόνο και τον όγκο του. Η βιταμίνη C με την αντιφλεγμονώδη δράση της προλαμβάνει τη διάσπαση αυτών των μορίων.


    - Υπερμελάχρωση: Για δέρματα με καφέ κηλίδες και ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο η βιταμίνη C είναι η πιο κατάλληλη επιλογή.


    - Ευαίσθητο δέρμα: Άτομα με ευαίσθητο δέρμα καλό θα ήταν να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν προϊόντα με βιταμίνη C σε μεγάλη συγκέντρωση, για να προλαμβάνονται τυχόν ερεθισμοί.

     

    IV. Δραστικά Συστατικά που Δρουν Συνεργιστικά με τη Βιταμίνη C

     

    Η βιταμίνη C αν συνδυαστεί με κάποια δραστικά συστατικά μπορεί να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα:

    - Βιταμίνη Ε: Λειτουργεί συνεργιστικά με τη βιταμίνη C, ενισχύοντας την αντιοξειδωτική της ιδιότητα. Έχει και αυτή ισχυρή αντιοξειδωτική και φωτοπροστατευτική δράση, οπότε όταν οι δύο βιταμίνες συνδυαστούν, τα οφέλη για το δέρμα είναι πολλαπλάσια. Εξάλλου, η βιταμίνη Ε έχει την ιδιότητα να σταθεροποιεί το μόριο της βιταμίνης C (αφότου η βιταμίνη C εξουδετερώσει μια ελεύθερη ρίζα, γίνεται ασταθής και χρειάζεται αναγέννηση. Η βιταμίνη Ε παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Δίνει ένα ηλεκτρόνιο για να σταθεροποιήσει την οξειδωμένη μορφή της βιταμίνης C, ουσιαστικά ανακυκλώνοντας το μόριο, και επιτρέπει και στις δύο βιταμίνες να συνεχίσουν την αντιοξειδωτική τους δράση).


    - Φερουλικό Οξύ: Το μόριο της βιταμίνης C οξειδώνεται γρήγορα παρουσία αέρα ή νερού. Όταν συνδυαστεί σε μία φόρμουλα με φερουλικό οξύ σταθεροποιείται και έτσι παρατείνεται ο χρόνος ζωής της στο ράφι μας. Το φερουλικό οξύ έχει και αυτό αντιοξειδωτικές και φωτοπροστατευτικές ιδιότητες, οπότε ο συνδυασμός του με βιταμίνη C μπορεί να επιφέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον, το φερουλικό οξύ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να ωφελήσουν περαιτέρω το δέρμα. Σε συνδυασμό με βιταμίνη C, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπράυνση της ερεθισμένης επιδερμίδας, βοηθώντας τελικά στην γενικότερη υγεία της επιδερμίδας.


    - Υαλουρονικό Οξύ: Το υαλουρονικό οξύ ενισχύει την ενυδατική ιδιότητα της βιταμίνης C, και ο συνδυασμός αυτών των δύο χαρίζει δέρμα ενυδατωμένο με γεμάτη όψη. Συγκεκριμένα, το υαλουρονικό οξύ είναι ένα μία φυσική υγροσκοπική ένωση, που σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να προσελκύει και να συγκρατεί νερό. Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, το υαλουρονικό οξύ τραβάει την υγρασία από το περιβάλλον στο δέρμα, ενυδατώνοντάς το. Η βιταμίνη C, από την άλλη, ενισχύει την υγεία του επιδερμικού φραγμού διεγείροντας την σύνθεση λιπιδίων και κεραμιδίων. Η συνδυασμένη δράση του υαλουρονικού οξέος και της βιταμίνης C εξασφαλίζει βέλτιστη ενυδάτωση, αφήνοντας το δέρμα σφριγηλό, ελαστικό και ενυδατωμένο σε βάθος.

       

      Κάποια δραστικά όταν συνδυάζονται με τη βιταμίνη C μπορεί να φέρουν αρνητικά αποτελέσματα και πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη χρήση τους. Αυτά είναι:

       

      - Νιασιναμίδη (Βιταμίνη Β3): Ένα δραστικό πολύ χρήσιμο για την επιδερμίδα, το οποίο όμως όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ερυθρότητα.


      - Άλφα Υδρόξυ Οξέα (AHAs, π.χ. γλυκολικό οξύ): Αυτές οι ενώσεις μειώνουν τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C όταν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα. Ένας τρόπος να αποφευχθεί αυτό είναι να χρησιμοποιούνται διαφορετικές στιγμές της ημέρας.


      - Ρετινόλη (Βιταμίνη Α): Ο συνδυασμός βιταμίνης C με ρετινόλη μπορεί να επιβαρύνει κάποιες επιδερμίδες και να προκαλέσει ερεθισμούς.

         

         

        Τα αγαπημένα μας προϊόντα με βιταμίνη C:

         

        The Future is Bright Brightening Facial Oil, Oio Lab

           

          Picture of the Oio Lab -The Future is Bright Brightening Facial Oil, in orange background and surrounded by orange fruit

           

          Tibetan Poppy Rice Bran Retexturising Mask, Flânerie

           

           

          Σημαντικές επισημάνσεις:


          - Αυτό το κείμενο στοχεύει στο να ενημερώσει από μία σκοπιά χημική για τα αναφερόμενα συστατικά. ΔΕΝ πρέπει να λαμβάνεται ως ιατρική/δερματολογική συμβουλή.


          - Πάντα διαβάζουμε και ενημερωνόμαστε πριν χρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν και συμβουλευόμαστε τους γιατρούς μας.


          - Συνιστούμε να δοκιμάζετε κάθε προϊόν πριν το χρησιμοποιήσετε σε μία μικρή περιοχή πίσω από το αυτί σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν σας προκαλεί αλλεργίες και ερεθισμούς.

           

           



             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

              Προηγούμενος
              Εισαγωγή στα brands μας
              Επόμενος
              Υαλουρονικό Οξύ: Το Μυστικό για Ενυδατωμένη Επιδερμίδα