News

Υαλουρονικό Οξύ: Το Μυστικό για Ενυδατωμένη Επιδερμίδα

Υαλουρονικό Οξύ: Το Μυστικό για Ενυδατωμένη Επιδερμίδα

Το υαλουρονικό οξύ έχει αποδειχθεί η υπερδύναμη του skincare, αφού έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να παρέχει εντατική ενυδάτωση και να χαρίζει νεανική όψη στο δέρμα. Εδώ θα ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά γύρω από το υαλουρονικό οξύ, θα μελετήσουμε σε βάθος τις δράσεις και τη χρήση του και θα δούμε πώς μπορούμε να το συνδυάσουμε με άλλα δραστικά συστατικά έτσι ώστε η ρουτίνα μας να αποδίδει μέγιστα αποτελέσματα.



Ι. Προέλευση και Ιστορική Αναδρομή:

Ανακαλύφθηκε το 1934 από τον βιοχημικό Karl Meyer και τον συνάδελφό του, John Palmer. Το Υαλουρονικό Οξύ αρχικά απομονώθηκε από το υαλοειδές υγρό των ματιών των βοοειδών. Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη «ύαλος», λόγω της διαφανούς εμφάνισής του. Το υαλουρονικό οξύ είναι μια γλυκοζαμινογλυκάνη, μια μακρά αλυσίδα σακχάρων που απαντάται φυσικά στο σώμα, με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις να βρίσκονται στο δέρμα, τα μάτια και τις αρθρώσεις.



ΙΙ. Πηγές Υαλουρονικού Οξέος

Οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία έχουν ανοίξει το δρόμο για την παραγωγή υαλουρονικού οξέος μέσω βακτηριακής ζύμωσης. Αυτή η μέθοδος εξασφαλίζει μια καθαρή μορφή υαλουρονικού οξέος, απαλλαγμένη από πιθανούς ρύπους. Επιπλέον, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να εξαχθεί από φυσικές πηγές όπως ορισμένα φυτικά εκχυλίσματα, εξασφαλίζοντας vegan και cruelty free προϊόντα υαλουρονικού οξέος.



ΙΙΙ. Εφαρμογές του Υαλουρονικού Οξέος στο Skincare

To υαλουρονικό οξύ έχει μία απαράμιλλη ικανότητα να συγκρατεί το νερό, που οφείλεται στη δομή του, καθιστώντας το ένα πολυπόθητο συστατικό στις συνθέσεις προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας. Η μοριακή του δομή του επιτρέπει να συγκρατεί έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό, προσφέροντας βαθιά ενυδάτωση.  Στα προϊόντα skincare χρησιμοποιούνται συχνά διαφορετικά μοριακά βάρη υαλουρονικού οξέος, με τα χαμηλότερα βάρη να διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα, ενώ τα μεγαλύτερα βάρη παρέχουν ενυδάτωση στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται σε διάφορες συνθέσεις, όπως είναι οι οροί, οι κρέμες και οι μάσκες. Η ελαφριά υφή του το καθιστά κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, παρέχοντας ενυδάτωση χωρίς να φράζει τους πόρους.



IV. Ποιοι Ωφελούνται από τη Χρήση Υαλουρονικού Οξέος;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα καθώς βοηθά στην αναπλήρωση και το «κλείδωμα» της υγρασίας μέσα στο δέρμα. Επιπλέον, βοηθά στη μείωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, συμβάλλοντας σε μια πιο λεία και σφριγηλή επιδερμίδα. Η μη φαγεσωρογόνος φύση του το καθιστά κατάλληλο για επιδερμίδες με τάση ακμής, προσφέροντας ενυδάτωση χωρίς να επιδεινώνει τα συμπτώματά τους.



V. Ποιοι Πρέπει να Προσέχουν Χρησιμοποιώντας Υαλουρονικό Οξύ;

Γενικά, το υαλουρονικό οξύ είναι καλά ανεκτό, όμως συνιστάται προσοχή σε ορισμένα άτομα. Όσοι έχουν ιστορικό υπερευαισθησίας ή αλλεργικών αντιδράσεων θα πρέπει να κάνουν έλεγχο αλλεργίας σε κάθε προϊόν πριν το εντάξουν στη ρουτίνα τους. Οι έγκυες ή οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν προϊόντα υαλουρονικού οξέος.



VI. Συνέργειες του Υαλουρονικού Οξέος με Άλλα Δραστικά Συστατικά

Το υαλουρονικό οξύ συνεργάζεται καλά με τα περισσότερα ενεργά συστατικά, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά τους. Οι παρακάτω συνδυασμοί, όμως, έχουν τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.


- Βιταμίνη C (Ασκορβικό Οξύ): Συνεργεί με το υαλουρονικό οξύ προάγοντας τη σύνθεση κολλαγόνου και παρέχοντας αντιοξειδωτικά οφέλη. Η βιταμίνη C ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου, ενώ το υαλουρονικό οξύ παρέχει έντονη ενυδάτωση. Μαζί, προάγουν μια πιο λαμπερή επιδερμίδα και καταπολεμούν τα σημάδια γήρανσης.


- Νιασιναμίδη: Λειτουργεί σε συνδυασμό με το υαλουρονικό οξύ για τη βελτίωση της ελαστικότητας και της υφής του δέρματος.

- Πεπτίδια: Ο συνδυασμός υαλουρονικού οξέος με πεπτίδια μπορεί να ενισχύσει την αντιγηραντική του δράση, προάγοντας πιο σφριγηλό και πιο ανθεκτικό δέρμα.



VII. Δραστικά Συστατικά Που Δεν Συνεργούν Καλά με το Υαλουρονικό Οξύ

Ενώ το υαλουρονικό οξύ γενικά συνεργάζεται καλά με τα ενεργά συστατικά του skincare, ορισμένοι συνδυασμοί θα πρέπει να αποφεύγονται. Συγκεκριμένα:


- Υπεροξείδιο του βενζολίου: Αν και το ίδιο το δραστικό δεν επηρεάζει άμεσα το υαλουρονικό οξύ, οξειδώνει τη βιταμίνη C που πολλές φορές συνυπάρχει στην ίδια φόρμουλα, με αποτέλεσμα να μειώνει την αποτελεσματικότητά της. Είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τον συνδυασμό αυτών των συστατικών για να εξασφαλίζουμε τη συνολική αποτελεσματικότητα της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας μας.


- Σαλικυλικό οξύ: Παρόμοια με το υπεροξείδιο του βενζολίου, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα της βιταμίνης C που πολλές φορές συνυπάρχει στις φόρμουλες υαλουρονικού οξέος. Αν και δεν επηρεάζει άμεσα το υαλουρονικό οξύ, συνιστάται να αποφεύγουμε το συνδυασμό σαλικυλικού οξέος και υαλουρονικού οξέος με βιταμίνη C για να διατηρούμε τα οφέλη των δραστικών.


- Προϊόντα χαμηλού pH: Το υαλουρονικό οξύ είναι πιο αποτελεσματικό σε ουδέτερα έως ελαφρώς όξινα επίπεδα pH. Τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα pH σε προϊόντα όπως αυτά που περιέχουν άλφα υδρόξυ οξέα (AHAs) ή βήτα υδρόξυ οξέα (BHAs), μπορεί να διαταράξουν τη βέλτιστη λειτουργία του υαλουρονικού οξέος μειώνοντας πιθανώς τις ενυδατικές του επιδράσεις.

 

 

Σημαντικές επισημάνσεις:

- Αυτό το κείμενο στοχεύει στο να ενημερώσει από μία σκοπιά χημική για τα αναφερόμενα συστατικά. ΔΕΝ πρέπει να λαμβάνεται ως ιατρική/δερματολογική συμβουλή.

- Πάντα διαβάζουμε και ενημερωνόμαστε πριν χρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν και συμβουλευόμαστε τους γιατρούς μας.

- Συνιστούμε να δοκιμάζετε κάθε προϊόν πριν το χρησιμοποιήσετε σε μία μικρή περιοχή πίσω από το αυτί σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν σας προκαλεί αλλεργίες και ερεθισμούς.



Τα αγαπημένα μας προϊόντα με υαλουρονικό οξύ:


1. Lily Bloom Hyaluronic Vivifying Serum - Flânerie


2. Turquoise Shores Hyaluronic Revitalising Fondant Day Moisturiser - Flânerie


3. Wild Jasmine Hyaluronic Dark Circles Relief & Uplift Eye Serum - Flânerie


4. Meadow Stroll Niacinamide Antioxidising Day Moisturiser SPF 20 – Flânerie


5. Sorbet Burst Hyaluronic Replenishing Duo Moisturiser – Flânerie


6. All in Eye Eye Contour and Eyelid Complete Serum - Oio Lab


7. Aquasphere Multi-Dimensional Hydrating Facial Serum – Oio Lab


8. NIGHT GLOVE Regenerating Body Cream – Bodyologist


9. SKIN DRENCHER Super-charged Body Lotion – Bodyologist


10. THE CURE Rejuvenating Moisture Complex – Seed to Skin Tuscany


11. THE DEW MIST Intense Hydrating Moisture Mist – Seed to Skin Tuscany


12. THE BIOM'SPHERE Repair and Restore Overnight Serum - Seed to Skin Tuscany


13. THE MANUKA NUTRI MASK Intensely Nourishing and Hydrating Treatment - Seed to Skin Tuscany


14. SUBLIME HYDRATING Essence – Nazan Schnapp


15. HYDRATING Gel-Cream - Baiobay




    Προηγούμενος
    Βιταμίνη C: Λάμψη και Προστασία στο Δέρμα
    Επόμενος
    Ranavat: Αγιουρβεδικά Καλλυντικά με Κλινικά Αποδεδειγμένα Αποτελέσματα